Precauții de folosire uleiuri esențiale în sarcină și alăptare
În timpul sarcinii femeile trec printr-o mulţime de schimbări fizice şi emoţionale, în ritm accelerat. Fiecare femeie însărcinată se adaptează diferit la aceste schimbări, mai ales pentru că fiecare este unică şi diferită ca individ.
Efecte toxice asupra sarcinii în urma contactului cu substanțe sintetice sau naturale
Sistemul reproducător este complex şi asupra lui acţionează diverse substanţe chimice (naturale sau sintetice) cu efecte pozitive sau cu efecte toxice. Cele mai cunoscute efecte toxice ale substanţelor chimice, indiferent de proveniența lor asupra sarcinii sunt:
Embriotoxicitate – efecte toxice structurale asupra dezvoltării embrionului (primele 3 luni de sarcină). Componente aromate cu potenţial embriotoxic: beta-elemene, beta-eudesmol, camphor, furanodiene, thymoquinone.
Fetotoxicitate – efecte toxice funcţionale asupra dezvoltării fătului (din luna a 4-a până la naştere). Componente aromate cu potenţial fetotoxic: camphor, trans-anethole, thymoquinone.
Teratogenitate – efecte toxice dezvoltate în perioada embrionară, care produc malformaţii şi anomalii nou născutului. Componente aromate cu potenţial teratogen: citral, methyl salicylate, octyl acetate, sabinyl acetate.
Neurotoxicitate – efecte toxice asupra sistemului nervos central (CNS) al fătului. Componente aromate cu potenţial neurotoxic: camphor, pinocamphone, thujone.
Avortul spontan – pierderea sarcinii. Componente aromate cu potenţial abortiv*: sabinyl acetate, trans-anethole.
*abortiv – cauzează avortul. Efectele abortive au fost observate doar în cazuri de ingerare a unei doze mari de ulei esențial ce conține componente aromate cu potențial abortiv.
Nu există dovezi că administrarea uleiurilor esenţiale prin aplicare pe piele sau inhalare poate duce la întreruperea sarcinii. Totuşi, ca precauţie, se recomandă evitarea uleiurilor esenţiale cu potenţial abortiv în timpul sarcinii.
Unele uleuri esenţiale au efecte emenagoge, însă este greşit a presupune că acestea au şi efecte abortive.
*emenagog – favorizează sau provoacă menstruaţia
Nu există dovezi că administrarea uleiurilor esenţiale în timpul travaliului poate influenţa progresul natural al naşterii (în sensul ca uleiurile esențiale nu pot opri nașterea).
Alte efecte toxice cunoscute ale moleculelor aromate:
Hepatotoxicitate (observată la mama) – pulegone
Tumori la nivelul rinichilor şi ficatului (observate la făt) – safrole
După cum observi, unele din substanţele cu potenţial toxic pot genera mai multe efecte toxice (exemplu: sabinyl acetate poate fi teratogenic şi abortiv).
Toxicologia reproductivă
Toxicologia reproductivă este ramura ştiinţei care se ocupă cu studiul potenţialelor efecte toxice asupra sistemului reproducător (feminin şi masculin) și asupra sarcinii (embrion şi făt). Din păcate toxicologia reproductivă deţine cele mai puţine informaţii despre potenţialul toxic al anumitor substanţe comparativ cu alte domenii de aplicabilitate ale toxicologiei.
Toate substanţele, indiferent de natura lor (sintetice sau naturale), sunt subtanțe chimice şi au structuri moleculare formate din elemente chimice.
Indiferent dacă e vorba despre un medicament natural, sintetic, un ulei esenţial, un remediu homeopat sau orice alt fel de remediu, majoritatea pot fi clasificate astfel:
- Substanţe pentru care nu există studii clinice pe femei însărcinate sau pe animale gestante
- Substanţe care în urma studiilor pe animale au dovedit potenţiale efecte toxice asupra gestaţiei, dar nici pentru acestea nu există studii clinice pe femei însărcinate.
Pentru majoritatea medicamentelor şi remediilor există următoarea indicaţie: Acest medicament trebuie administrat doar dacă potenţialele beneficii justifică potenţialul risc de toxicitate asupra fătului.
Puţinele studii de toxicitate asupra fătului sunt realizate pe animale, din motive evidente nu se poate testa toxicitatea substanţelor prin studii clinice pe femei însărcinate. Chiar şi aceste puţine studii au uneori rezultate contradictorii.
Deşi există câteva studii care arată clar efectele toxice asupra gestaţiei (şoareci, iepuri etc) este foarte greu a extrapola aceste efecte şi a le aplica asupra sarcinii femeilor.
Este imposibil a demonstra că o substanţă este lipsită de toxicitate, însă atunci când există dovezi despre potenţialul toxic al unei substanţe asupra corpului uman, este important a reţine că efectele toxice apar doar când se depăşesc anumite concentraţii.
Una din problemele ridicate de cercetători în legătură cu folosirea uleiurilor esenţiale în sarcină este impactul pe care anumite componente îl pot avea asupra sistemului reproducător, mai precis asupra hormonilor reproducători.
O altă problema apare la substanţele care nu sunt detoxifiate rapid în ficat, deoarece aceste substanţe nemetabolizate pot ajunge prin placentă în sistemul circulator sanguin al fătului. Cât de toxice sunt aceste substanţe pentru făt depinde de cantitatea de substanţă regăsită în sistemul circulator al mamei şi de rapiditatea cu care se va metaboliza (diferă de la mamă la mamă).
Atunci când traversează placenta unele molecule aromate fără potențial toxic sunt metabolizate (transformate) de către enzime în alte molecule, iar metaboliții rezultaţi prezintă potenţial toxic. Unele molecule aromate prezintă potenţial toxic în forma lor nemetabolizată.
Folosim uleiuri esențiale în sarcină – Da sau nu?
Pentru femeia însărcinată care are o problemă de sănătate toată această lipsă de informaţie din domeniul toxicologiei reproductive duce la o alegere între a nu folosi substanţele pentru care nu există studii concludente (se aplică majorităţii substanţelor) sau a folosi aceste substanţe cu maximă precauţie, de preferat doar la recomandarea medicului sau terapeutului ce urmăreşte sarcina.
Dacă eşti însărcinată şi ai ales să nu foloseşti substanţe (medicamente sau remedii) cu potenţial toxic necunoscut trebuie să aplici aceeaşi regulă şi pentru alimente sau orice altă substanţă cu care intri în contact zilnic (detergenţi, solvenţi, produse cosmetice, poluaţi etc).
Dacă eşti însărcinată şi doreşti să foloseşti uleiurile esenţiale trebuie să iei în considerare câteva aspecte foarte importante pentru a avea beneficiile dorite, fără eventualele efecte toxice.
Deşi medicii spun că embrionul (primul trimestru de sarcina) este mult mai sensibil la substanţele chimice decât fătul, în aromaterapie se recomandă precauţie de administrare a uleiurilor esenţiale pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină.
Precauții generale de folosire uleiuri esențiale în sarcină
Toate precauțiile generale se aplică pentru fiecare persoană ce dorește a folosi uleiurile esențiale în siguranță. Citește și articolul despre diluții maxime recomandate pentru anumite uleiuri esențiale, aspecte necesare a fi luate în considerare atunci când dorim să folosim uleiuri esențiale etc.
Precauții speciale de folosire uleiuri esențiale în sarcină
- Dacă nu eşti familiarizată cu aromaterapia şi cu precauţiile de folosire ale uleiurilor esenţiale este mai bine ca în timpul sarcinii şi alăptării să ceri sfatul unui aromaterapeut înainte de a folosi uleiurile esenţiale. Bineînţeles medicul care urmăreşte sarcina trebuie informat despre folosirea uleiurilor esenţiale.
-
Fiecare femeie însărcinată trece prin numeroase transformări hormonale care au impact emoţional. Pe parcursul sarcinii starea de spirit şi corpul fizic sunt în permanentă schimbare, femeia însărcinată este mult mai sensibilă la mediul intern şi mediul extern.
Toate indicaţiile din aromaterapie se aplică în general adulţilor sănătoşi, pentru viitoarele mame este necesar a lua în considerare sensibilitatea specifică sarcinii.
- Dacă eşti însărcinată în primul trimestru şi observi o sensibilitate deosebită la mediul extern şi schimbări dramatice în starea de spirit ar fi mai bine să eviţi aromaterapia (sau medicamentele) şi să dai timp corpului să se adapteze la schimbări.
-
Diluția maximă recomandată pentru aplicare pe piele este 1% pentru toate uleiurile esenţiale care nu au alte restricţii de aplicare generale sau specifice pentru sarcină şi alăptare.
Atunci când foloseşti uleiuri esenţiale alege întotdeauna dozele minime recomandate, nu dozele maxime recomandate. Nu aplica uleiuri esenţiale nediluate pe piele!
Recomandare personală: Nu aplica uleiuri esențiale pe ten!
Foloseşte Calculator diluții uleiuri esențiale pentru a afla câte picături de ulei esenţial sunt necesare pentru a obţine o anumită diluție.
-
Nu folosi uleiuri esenţiale zilnic! Componentele aromate au nevoie de timp pentru a fi eliminate din corp, iar acumularea de componente în corp poate fi problematică, mai ales că nu se cunosc implicaţiile acestei acumulări în sistemul circulator al embrionului sau fătului.
Nu folosi un singur ulei esenţial (sau un amestec de uleiuri) pe perioadă lungă.
În primul trimestru e bine a limita expunerea la substanţe chimice (naturale sau sintetice), inclusiv la uleiurile esenţiale. Alege să foloseşti uleiurile esenţiale foarte rar, prin metode care permit absorbţia unei concentraţii mici de molecule aromate (cum ar fi inhalarea timp de 2-3 minute pentru a ameliora stările de greaţă).
-
În timpul sarcinii nu ingera uleiurile esenţiale şi nu administra supozitoare sau ovule vaginale cu uleiuri esenţiale!
Deşi acest tip de administrare este posibilă (atunci când nu eşti însărcinată şi nu alăptezi) trebuie să urmezi un astfel de tratament doar la recomandarea şi sub supravegherea medicului tău certificat aromaterapeut.
- Folosește cu precauție uleiurile esențiale care conțin camphor (altele decât cele deja interzise) cum ar fi Lavender Spike (Lavandula latifolia), Rosemary ct. camphor (Rosmarinus officinalis ct. camphor) și uleiuri esențiale care conțin saflore cum ar fi Cinnamon Leaf (Cinnamomum verum), Nutmeg (Myristica fragrans).
-
Foloseşte doar uleiuri esenţiale cunoscute, cu istoric de potenţial toxic scăzut. Dacă nu există indicaţii despre toxicitatea unui ulei esenţial (sau orice altă substanţă) nu înseamnă că acesta nu prezintă potenţial toxic.
Majoritatea indicaţiilor despre concentratiile maxime admise în sarcină (referitor la uleiurile esenţiale problematice) se bazează pe studii pe animale, iar extrapolarea acestora la om se bazează mai mult pe logică şi mai puţin pe efecte toxice dovedite.
Înainte de a folosi orice ulei esenţial consultă informațiile despre folosirea acestuia în siguranță (acolo unde este cazul sunt specificate precauțiile necesare în timpul sarcinii să alăptării).
Aceste informaţii sunt cuprinse în cartea lui Robert Tisserand şi Rodney Young, numită Essential Oil Safety, Second Edition, publicată în 2014, folosită de toate școlile de aromaterapie și de toți aromaterapeuții certificați.
-
Alege doar uleiuri esenţiale de calitate şi evită expunerea la parfumuri sintetice ambientale sau pentru uz personal.
Uleiuri esențiale interzise în sarcină și alăptare
Nume comun (Denumire latină) | Component toxic |
Anise (Pimpinella anisum) | trans-anethole |
Anise (star) (Illicium verum) | trans-anethole |
Araucaria (Neocallitropsis pancheri) | beta-eudesmol |
Artemisia vestita (Artemisia vestita) | alpha-thujone; beta-thujone |
Atractylis (Atractyllodes lancea) | beta-elemene; beta-eudesmol |
Birch (sweet) (Betula lenta) | methyl salicylate |
Black Seed (Nigella sativa) | thymoquinone |
Buchu (diosphenol ct.) (Agathosma betulina ct. diosphenol) | alpha-pulegone; beta-pulegone |
Buchu (pulegone ct.) (Agathosma crenulara ct. pulegone) | beta-pulegone |
Calamint (lesser) (Calamintha nepeta) | beta-pulegone |
Carrot Seed (Daucus carota) | neidentificat |
Chaste Tree (Vitex agnus castus) | neidentificat |
Cinnamon Bark (Cinnamomum verum) | neidentificat |
Costus (Saussurea costus) | costunolide; dehydrocostus lactone |
Cypress (blue) (Callitris intratropica) | beta-eudesmol |
Dill Seed (Indian) (Anethum sowa) | apiole (dill) |
Fennel (bitter) (Foeniculum vulgare) | trans-anethole |
Fennel (sweet) (Foeniculum vulgare) | trans-anethole |
Feverfew (Tanacetum parthenium) | camphor |
Genipi (Artemisia genepi) | alpha-thujone |
Hibawood (Thujopsis dolobrata) | beta-thujaplicin |
Ho Leaf (camphor ct.) (Cinnamomum camphora ct. camphor) | camphor |
Hyssop (pinocamphone ct.) (Hyssopus officinalis ct. pinocamphone) | pinocamphones |
Lanyana (Artemisia afra) | alpha-thujone; beta-thujone |
Lavender (Spanish) (Lavandula stoechas) | camphor |
Mugwort (camphor/thujone ct.) (Artemisia vulgaris ct. camphor/thujone) | alpha-thujone |
Mugwort (chrysanthenyl acetate ct.) (Artemisia vulgaris ct. chrysanthenyl acetate) | alpha-thujone; beta-thujone |
Mugwort (great) (Artemisia arborescens) | beta-thujone |
Myrrh (Commiphora myrrha) | beta-elemene; furanodiene |
Myrtle (aniseed) (Backhousia anisata) | trans-anethole |
Oregano (Origanum vulgare) | neidentificat |
Parsley Leaf (Petroselinum crispum) | apiole (dill); p-menthatriene (posibil) |
Parsley Seed (Petroselinum crispum) | apiole (parsley) |
Pennyroyal (Hedeoma pulegioides, Mentha pulegium) | beta-pulegone |
Rue (Ruta graveolens) | neidentificat |
Sage (Dalmatian) (Salvia officinalis) | alpha-thujone; beta-thujone |
Sage (Spanish) (Salvia lavandulifolia) | sabinyl acetate |
Savin (Juniperus sabina) | sabinyl acetate |
Tansy (Tanacetum vulgare) | alpha-thujone; beta-thujone |
Thuja, White Cedar (Thuja occidentalis) | alpha-thujone; beta-thujone |
Western Red Cedar (Thuja plicata) | alpha-thujone; beta thujone |
Wintergreen (Gaultheria fragrantissima) | methyl salicylate |
Wormwood (Artemisia absinthium) | thujones; sabinyl acetate |
Wormwood (sea) (Artemisia maritime) | alpha-thujone |
Wormwood (white) (Artemisia herba-alba) | alpha-thujone; beta-thujone; camphor |
Yarrow (green) (Achillea nobilis) | sabinyl acetate |
Zedoary (Curcuma zedoaria) | neidentificat |
Citește cu atenție numele uleiurilor esențiale de mai sus și evită a face confunzii între uleiuri. Exemplu: Lavender (Spanish) (Lavandula stoechas) din lista de mai sus nu este Lavender (Lavandula angustifolia), cel mai cunoscut ulei esențial din aromaterapie.
Diluții maxime pentru aplicare pe piele
Pentru câteva uleiuri esențiale există indicații despre diluția maximă recomandată a fi folosită în sarcină pentru a evita efectele toxice. Deși diluția maximă recomandată în general a fi aplicată pe pielea femeii însărcinate este 1% (de preferat mai mică), Tisserand a listat și uleiuri pentru care o diluție mai mare este potențial toxică și cred că e bine să avem la îndemână lista de mai jos.
Diluția maximă se poate aplica o singură dată pe zi (bineînțeles nu zilnic), pe tot corpul, prin masaj (doar dacă masajul este permis de medicul tău). Pentru zone mai mici de piele se poate aplica de 2-3 ori pe zi.
Frankincense (Sudanese) din lista de mai jos nu este uleiul clasic de tămâie (Frankincense Boswellia carterii). Observă cât este de important să cunoști numele comune și latine ale fiecărui ulei esențial.
Pentru stabilirea diluției maxime recomandate în sarcină pentru uleiurile esențiale ce conțin citral cu potențial toxic s-a luat în considerare și diluția maximă pentru evitarea sensibilizării pielii.
Nume comun (Denumire latină) — component toxic | Diluție maximă |
Basil (lemon) (Ocimum x citriodorum) — citral | 1.4% |
Frankincense (Sudanese) (Boswellia papyrifera) — octyl acetate | 1.7% |
Champaca (Orange) (absolut) (Michelia champaca) — 2-phenylethanol | 17.5% |
Lemon Balm (Australian) (Eucalyptus staigeriana) — citral | 3.4% |
Lemon Leaf (Citrus x limon) — citral | 1.2% |
Lemongrass (Cymbopogon citratus) — citral | 0.7% |
May Chang (Litsea cubeba) — citral | 0.8% |
Melissa (Melissa officinals) — citral | 0.9% |
Myrtle (honey) (Maleleuca teretifolia) — citral | 0.9% |
Myrtle (lemon) (Backhousia citriodora) — citral | 0.7% |
Nasturtium (absolut) (Tropaeolum majus) — benzyl isothiocyanate | 0.26% |
Tea Tree (lemon-scented) (Leptospermum peteronii) — citral | 0.8% |
Thyme (lemon) (Thymus lanuginosus var. citriodorum) — citral | 3.7% |
Verbena (lemon) (Aloysia citriodora) — citral | 0.9% |
Precauții speciale de folosire uleiuri esențiale în timpul alăptării
Pe perioada alăptării este necesar să urmăm toate indicațiile de mai sus generale și speciale, iar în plus trebuie să evităm folosirea uleiurilor esențiale care afectează coagularea sângelui și anume Birch (sweet) (Betula lenta), Wintergreen (Gaultheria fragrantissima), Garlic (Allium sativum) și Onion (Allium Cepa).
Primele două sunt deja interzise în sarcină pentru potențialele efectele toxice asupra fătului, iar ultimele două le vei găsi în articolul despre precauțiile de folosire generale, cu recomandarea personală de a nu le folosi în aromaterapie.
Există și alte uleiuri care pot afecta coagularea sângelui (cercetări in vitro) pentru care Tisserand recomandă folosirea cu precauție. Majoritatea se regăsesc în listele de mai sus sau sunt foarte rare, însă sunt câteva care merită menționate.
Ajowan (Trachyspermum ammi) |
Basil (holy) (Ocimum tenuiflorum) |
Basil (estragole ct.) (Ocimum basilicum ct. estragole) |
Basil (Madagascan) (Ocimum gratissimum) |
Basil (pungent) (Ocimum gratissimum) |
Clove bud (Eugenia caryophyllata) |
Clove stem (Eugenia caryophyllata) |
Lavandin (Lavandula x intermedia) |
Marjoram wild (carvacrol ct.) (Origanum majorana ct. carvacrol) |
Patchouli (Pogostemon cablin) |
Tarragon (Artmisia dracunculus) |
Thyme (borneol ct.) (Thymus satureioides ct. borneol) |
Thyme (limonene ct.) (Thymus vulgaris ct. limonene) |
Thyme (thymol ct.) (Thymus serpyllum ct. thymol) |
Thyme (carvacrol ct.) (Thymus serpyllum ct. carvacrol) |
Thyme (thymol/carvacrol ct.) (Thymus serpyllum ct. thymol/ct. carvacrol) |
Thyme (spike) (Thymbra spicata) |
Te invit să pășești alături de mine în aromaterapia holistică, lumea moleculelor aromate conținute de uleiurile esențiale. Călătoria noastră descoperă treptat un univers complex, în plan fizic și energetic, cu potențial în farmacologia din zilele noastre.
Citește te rog Ghidul introductiv în aromaterapie, conține toate informațiile necesare pentru a folosi uleiurile esențiale în siguranță. Scrie-mi dacă ai întrebări sau dorești să împărtășești experiența ta, comentariul tău va fi aprobat în cel mai scurt timp.
Apreciez efortul de a nu face recomandări fără a avea autoritate în domeniu.