Tipuri de nebulizatoare și difuzoare uleiuri esențiale
În aromaterapie se folosesc diverse metode și aparate care pulverizează în aer particule de ulei esenţial ce sunt inhalate pentru a obţine anumite beneficii terapeutice.
Există mai multe tipuri de astfel de aparate, cele mai eficiente sunt difuzoarele electrice (ultrasonice şi nebulizatoare).
Pentru pulverizarea uleiurilor cu ajutorul aparatelor electrice se folosesc doar uleiuri esenţiale pure, nediluate.
Atunci când achiziţionezi un aparat cu scopul de a difuza uleiuri esenţiale în aer asigură-te că aparatul achiziţionat este destinat difuzării uleiurilor esenţiale. Există multe aparate în categoria difuzoare, multe dintre ele nu sunt compatibile cu uleiurile esențiale, dar folosesc esențe sintetice.
Difuzoare uleiuri esențiale (ultrasonice)
Difuzoarele ultrasonice sunt echipate cu un recipient în care se adaugă apă şi uleiuri esenţiale. Acestea pulverizează în aer particule de uleiuri esenţiale având ca bază purtătoare vaporii de apă.
Uleiurile esenţiale sunt adăugate într-o cantitate predefinită de apă, iar prin acţiunea undelor ultrasonice acestea sunt transformate în microparticule şi dispersate în aer împreună cu vaporii de apă.
În general difuzoarele au rezervoare de apă cu capacitate de 100 – 250ml. Pulverizarea în aer a vaporilor de apă și uleiuri esențiale este continuă, însă există câteva difuzoare care pulverizează intermitent.
Cum se folosesc
Pulverizarea uleiurilor esențiale cu ajutorul difuzorului se realizează pentru scopuri precise, pe perioade de timp predeterminate. Indiferent de capacitatea rezervorului, este mai bine a se folosi cantităţi mai mici de apă şi a se difuza o singură dată din amestecul pregătit.
Adaugă 5-8 picături de ulei esenţial pentru 100ml de apă şi difuzează timp de 15 – 30 minute sau o oră în funcţie de nevoi. Dacă se doreşte difuzarea uleiurilor esenţiale pe perioade mai lungi se recomandă pauză de cel puţin 30 minute sau o oră între difuzări.
Fiecare difuzor consumă într-un interval de timp o anumită cantitate de apă. Încearcă mai multe cantităţi pentru a afla ce cantitate consumă difuzorul tău în 15 minute, 30 minute şi o oră. Foloseşte un pahar gradat pentru a măsura cu precizie apa.
După fiecare folosire (sau la sfârşitul zilei) curăță şi usucă părţile componenente ale difuzorului, chiar dacă doreşti să difuzezi aceleaşi uleiuri esenţiale.
Pentru a evita depunerile de calcar pe pereţii recipientului şi în mecanismul ultrasonic este bine a folosi doar apă demineralizată (se găseşte în orice hipermarket). În caz de urgenţă se poate folosi apă distilată sau apă plată, însă evită apa de la robinet.
Atunci când nu foloseşti difuzorul asigură-te că ai îndepărtat aparatul de la sursa de curent electric.
Difuzoare uleiuri esențiale vs umidificatoare
Deşi se crede că difuzorul ultrasonic poate înlocui umidificatorul acest lucru nu este posibil. Cantitatea de vapori de apă ce ajunge în aer în urma folosirii difuzorului nu este suficientă pentru a obţine umiditatea optimă într-o încăpere.
De asemenea umidificatoarele nu pot fi folosite cu rol de difuzor de uleiuri esenţiale. Nu adăuga ulei esenţial în rezervorul umidificatorului.
În cazul în care producătorul umidificatorului tău specifică posibilitatea de a folosi uleiurile esenţiale în rezervorul de apă al umidificatorului poţi face acest lucru, însă nu uita că timpul maxim de difuzare recomandat este o oră.
Cum se curăță
Urmează indicaţiile producătorului pentru a curăța difuzorul. Pentru a curăța aparatele electrice în siguranţă este necesar a îndepărta sursa de curent electric – scoate aparatul din priză, îndepărtează cablul de alimentare.
În timp rezervorul de plastic îşi poate schimba culoarea datorită uleiurilor esenţiale. Pot apărea chiar depuneri de calcar şi de ulei esenţial pe pereţii rezervorului sau în mecanismul interior, iar aceste depuneri pot duce la funcţionarea incorectă a aparatului.
Metode de curăţare:
După difuzare aruncă apa rămasă în rezervor apoi clăteşte bine rezervorul şi toate părţile componente cu apă caldă. Usucă cu şerveţele de hârtie difuzorul şi curăță inelul ultrasonic de metal cu beţişoare de bumbac.
O dată pe lună (sau atunci când este necesar), după curăţarea difuzorului umple rezervorul cu apă şi adaugă o lingură de oţet. După 2-3 ore aruncă apa cu oţet şi curăță din nou difuzorul cu apă caldă, apoi usucă-l.
Poţi chiar să adaugi în 100 ml de apă 10-15 picături de oţet şi să porneşti difuzorul timp de 15 minute pentru ca oţetul să cureţe şi mecanismul interior. După difuzarea particulelor de apă şi oţet curăță cu atenţie difuzorul cu apă caldă şi usucă-l.
Difuzarea citricelor şi uleiurilor esenţiale vâscoase
Atâta timp cât difuzorul este curăţat după fiecare folosire difuzarea uleiurilor esenţiale de citrice nu este problematică. În cazul în care producătorul difuzorului recomandă evitarea folosirii citricelor poți căuta difuzoare uleiuri esențiale care nu au această indicaţie.
Uleiurile esenţiale vâscoase cum ar fi Vetiver şi Patchouli sunt mai greu de difuzat şi pot bloca mecanismul difuzorului, însă se poate folosi un amestec de uleiuri esenţiale mai fluide la care se adaugă o picătură de ulei esenţial mai vâscos. După difuzarea uleiurilor mai vâscoase este bine a curăța aparatul cu oţet pentru a îndepărta eventualele depuneri de ulei esenţial.
Specificaţii tehnice
Fiecare difuzor are anumite specificaţii pe care ar fi bine să le studiezi înainte de a achiziţiona aparatul. În general difuzoarele ultrasonice sunt din plastic, iar unele au părți componente din ceramică, lemn, metal, sticlă. Ele sunt destinate difuzării uleiurilor esenţiale în spaţii mici şi medii, de obicei producătorul specifică mărimea încăperilor pentru care difuzarea este optimă.
Temporizator – multe difuzoare uleiuri esențiale au timp predefinit de difuzare (1 ora, 2 ore, 4 ore etc) ce poate fi ales în funcție de preferințe însă unele dintre ele o dată ce sunt pornite se opresc doar atunci când nu mai este apă în rezervor.
Lumină ambientală albă sau colorată – unele difuzoare uleiuri esențiale sunt prevăzute cu lumină, unele au diverse culori care se schimbă la câteva secunde. Mare atenţie la difuzoarele care emit lumină, dar care nu poate fi oprită în timpul difuzării.
Volum de vapori – difuzoarele foarte complexe permit setarea volumului de vapori pulverizat în aer.
Ionizare – unele difuzoare complexe au inclusă funcţia de încărcare cu ioni negativi a apei înainte de difuzarea particulelor în aer.
Muzică – există câteva difuzoare care sunt prevăzute cu mecanism interior ce poate emite sunete. Unele au chiar melodii predefinite, iar unele pot fi conectate la aparate de redare a sunetelor (playere mp3). Calitatea sunetului unui difuzor nu este cea mai bună, însă pentru ambient un astfel de difuzor poate fi interesant.
Telecomandă – unele difuzoare au telecomanda ce poate fi folosită pentru a porni/opri sau schimbă diverse setări ale aparatului.
Alimentare la curent electric – majoritatea difuzoarelor ultrasonice se conectează la priză şi nu pot fi alimentate cu baterii.
Alegeri personale: Prefer difuzoarele cu temporizator şi lumină ce poate fi oprită. Deşi am achiziţionat un difuzor care putea emite sunete l-am returnat pentru că sunetul creat de undele ultrasonice altera muzica redată.
Difuzoarele cu funcţii complexe pot fi interesante, dar după experienţă avută cu un astfel de difuzor am ajuns la concluzia că e mai bine să folosesc difuzoare simple şi eficiente.
Nebulizatoare uleiuri esențiale
Nebulizatoarele, denumite uneori şi atomizoare, sunt aparate electrice care transformă uleiul esenţial în particule mici ce sunt pulverizate în aer. În general sunt mai mici decât difuzoarele, recipientul pentru apă nu există, uleiurile esenţiale sunt folosite nediluate (fără baza transportoare).
Atenţie, nebulizatoarele pentru uleiuri esenţiale nu sunt unul şi acelaşi lucru cu nebulizatoarele medicale. Asigură-te că achiziţionezi nebulizator destinat a fi folosit pentru difuzarea uleiurilor esenţiale. Nu folosi uleiuri esenţiale în nebulizatoarele medicale.
Nebulizatorul pulverizează în aer doar microparticule de ulei esenţial, iar din acest motiv este considerat cel mai eficient pentru inhalarea uleiurilor esenţiale din mediul ambiental.
Pulverizarea în aer a particulelor de ulei esențial este întotdeauna intermitentă în cazul nebulizatoarelor.
Cum se folosesc
În funcţie de nebulizatorul achiziţionat, metoda de folosire diferă şi este recomandat să citeşti cu atenţie şi să respecţi indicaţiile producătorului. În general nebulizatoarele vin prevăzute cu un recipient de sticlă în care se poate adaugă amestecul tău de uleiuri esenţiale, recipient ce este introdus în nebulizator.
În unele nebulizatoare poate fi folosit recipientul de sticlă al uleiul sau amestecul de uleiuri esenţiale pe care doreşti să îl difuzezi. Această metodă deşi este mult mai simplă, nu este foarte indicată pentru că în acest fel vei expune uleiul esenţial la lumină şi căldură, ceea ce va duce la scăderea termenului de valabilitate.
Ideal este să foloseşti recipientul cu care este prevăzut nebulizatorul în care să adaugi o cantitate puţin mai mare decât doreşti a fi folosită într-o singură şedinţa de difuzare.
Nebulizatorul difuzează o cantitate mai mare de ulei esenţial într-un timp scurt – ideal a fi folosit pe perioade foarte scurte (10-15 minute).
Cum se curăță
Urmează indicaţiile producătorului pentru a curăța nebulizatorul. Pentru a curăța aparatele electrice în siguranţă este necesar a îndepărta sursa de curent electric. Curăță recipientul pentru ulei esenţial după fiecare folosire.
Poţi curăța componentele de plastic cu apă călduţă sau cu alcool. Poţi curăța recipientul de sticlă cu apă fierbinte şi apoi alcool.
Difuzarea uleiurilor esențiale vâscoase
Uleiurile esenţiale vâscoase cum ar fi Vetiver şi Patchouli sunt mai greu de difuzat şi pot bloca mecanismul difuzorului, însă se poate folosi un amestec de uleiuri esenţiale mai fluide la care se adaugă o picătură de ulei esenţial mai vâscos.
Citeşte cu atenţie specificaţiile producătorului în legătură cu restricţiile de folosire ale uleiurilor esenţiale, unii producători includ o listă de uleiuri ce nu ar trebui folosite în nebulizator.
Specificaţii tehnice
Fiecare nebulizator are anumite specificaţii pe care ar fi bine să le studiezi înainte de a achiziţiona aparatul. În general nebulizatoarele sunt din plastic cu anumite părţi componente din ceramică, lemn, metal şi recipient de sticlă.
Nebulizatoarele, în funcţie de destinaţia lor, pot fi folosite în spaţii mari, spaţii mici şi medii sau chiar în spaţii foarte mici (cum ar fi în maşină). Sunetul produs de nebulizatoare este în general mai accentuat decât cel al difuzoarelor ultrasonice.
Temporizator – nebulizatoarele au timpi de difuzare predefiniți şi timpi predefiniți de pauză între pulverizări. Pulverizarea intermitentă poate fi reglată în funcție de preferințe: o dată la 10 secunde, 20 de secunde etc.
Lumină ambientală albă sau colorată – câteva nebulizatoare sunt prevăzute cu lumină, unele au diverse culori care se schimbă la câteva secunde.
Volum de vapori – În general vaporii nebulizatorului nu sunt atât de evidenţi ca şi în cazul difuzoarelor ultrasonice. Unele nebulizatoare permit modificarea volumului de vapori.
Telecomandă – există nebulizatoare cu telecomandă.
Alimentare la curent electric – În cazul nebulizatoarelor alimentarea se poate face la priză, prin încărcător de maşină, prin USB sau cu ajutorul bateriilor, în funcţie de model.
Alegeri personale: Prefer nebulizatoarele simple, cu încărcare la priză şi nebulizatoarele foarte mici cu încărcare USB, ce pot fi folosite în maşină, în călătorii, la birou.
Difuzor ultrasonic vs Nebulizator
Difuzorul ultrasonic este mai silenţios decât nebulizatorul şi mai uşor de folosit. Excepţie: Unele nebulizatoare mici sunt extrem de silenţioase.
Nebulizatorul poate fi folosit în spaţii mari şi în spaţii foarte mici (maşină). Este mult mai portabil decât difuzorul ultrasonic.
Nebulizatorul este în general mai mic decât difuzorul ultrasonic. Uneori nebulizatorul poate fi mai greu de curăţat.
Nebulizatorul este mai eficient, însă în multe cazuri este mai bine să foloseşti difuzorul ultrasonic pentru că aroma generată de nebulizator poate fi copleşitoare.
Uleiul esenţial introdus în sticla recipient a nebulizatorului trebuie păstrat la frigider după folosirea nebulizatorului pentru că procesul de degradare începe în prima secundă în care acesta este expus luminii şi căldurii ambientale. Spre deosebire de nebulizator, în difuzorul ultrasonic se folosesc doar câteva picături de ulei esenţial.
Nebulizatorul foloseşte o cantitate mai mare de ulei esenţial comparativ cu difuzorul ultrasonic. Pentru proprietăţi terapeutice sunt recomandate cantităţi mici de ulei esențial. De aceea nebulizatorul poate fi folosit pe o perioadă foarte scurtă.
Costuri de achiziţie
Cât costă un difuzor ultrasonic sau un nebulizator depinde de specificaţiile tehnice şi de producător. În general nebulizatoarele sunt mai scumpe, cele mici, cu încărcare USB sunt mai ieftine.
Un difuzor ultrasonic de calitate poate avea preţ începând cu 200 lei, iar un nebulizator pentru încăperi mari şi medii poate avea preţ începând cu 250 lei. Nebulizatoarele mici au prețuri începând cu 100 lei.
Te invit să pășești alături de mine în aromaterapia holistică, lumea moleculelor aromate conținute de uleiurile esențiale. Călătoria noastră descoperă treptat un univers complex, în plan fizic și energetic, cu potențial în farmacologia din zilele noastre.
Citește te rog Ghidul introductiv în aromaterapie, conține toate informațiile necesare pentru a folosi uleiurile esențiale în siguranță. Scrie-mi dacă ai întrebări sau dorești să împărtășești experiența ta, comentariul tău va fi aprobat în cel mai scurt timp.
Apreciez efortul de a nu face recomandări fără a avea autoritate în domeniu.