Condiţii de păstrare şi valabilitate uleiuri esenţiale
Valabilitate uleiuri esenţiale
Uleiurile esenţiale sunt elemente naturale, obţinute din plante, care în timp se degradează datorită unor procese chimice între moleculele lor şi oxigen, reacții susţinute de căldură şi lumină.
Timpul în care un ulei esenţial poate fi folosit fără că el să fie problematic se măsoară de la data manufacturării. Raportul GC (Gas Chromatographic) este documentul care specifică dată manufacturării şi este extrem de important atunci când achiziţionăm uleiuri esenţiale.
Numeroşi producători preferă să facă publice rapoartele GC pe site-urile unde vând uleiurile esenţiale, iar unii dintre ei le pun la dispoziţie la cerere. Din păcate există încă o mulţime de producători mari (cum ar fi MLM-urile americane) care nu doresc expunerea rapoartelor GC.
În România nu există producători locali care să facă publice aceste date, iar calitatea uleiurilor esenţiale româneşti lasă mult de dorit.
Achiziţionaţi doar uleiuri de calitate, pure, de la producători care pun la dispoziţie rapoartele GC!
Uleiurile esenţiale conţin sute de componente, iar fiecare din aceste componente este mai mult sau mai puţin stabil din punct de vedere chimic.
Astfel, în funcţie de categoria componentelor, uleiurile esenţiale au o dată de maximă valabilitate diferită (doar în condiţiile optime de păstrare). În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile optime de păstrare, timpul de valabilitate se înjumătăţeşte.
Atunci când achiziţionaţi uleiuri esenţiale este bine să notaţi pentru fiecare ulei: Nume comun şi latin, Producător, Cantitate, Număr lot, Dată manufacturare, Data achiziţiei, Termen de valabilitate în ani, Data la care expiră uleiul esenţial.
Termenele de valabilitate de mai jos se aplică doar dacă uleiul a fost păstrat în condiţii optime de către producător, vânzător şi cumpărător. Multe distilerii păstrează uleiurile esenţiale sub pătură de nitrogen – metodă care încetineşte foarte mult procesul de oxidare.
Termene de valabilitate
-
1-2 ani: Citricele (Lemon, Orange, Bergamot, Lime, etc), Neroli, Lemongrass, Frankincense, Cypress, Angelica Root, Tea Tree, conifere (din familie Pine şi Spruce). Aceste uleuri conţin o concentraţie mare de monoterpeni, în special limonene. Monoterpenii sunt foarte instabili şi oxidează repede, de aceea durata lor de viaţă este foarte scurtă.
Citricele conţin peste 80% monoterpeni, cea mai mare concentraţie o găsim în Grapefruit White. Recomandarea generală este de a folosi citricile în maxim un an de la data manufacturării, iar după un an se pot folosi în produsele de curăţare sau cu alte scopuri.
-
2-3 ani: Majoritatea uleiurilor esenţiale (Uleiuri care conţin o concentraţie mare de aldehide, oxizi, monoterpenoli, esteri, eteri, fenoli şi cetone).
-
4-8 ani: Sandalwood, Vetiver, Patchouli, Copaiba Balsam, Frankincense, Myrrh. Aceste uleiuri conţin o concentraţie mare de sesquiterpene şi sesquiterpenoli, molecule mai stabile care permit folosirea uleiurilor pe o perioada mai lungă.
Pentru proprietăţile lor terapeutice este bine a fi folosite în maxim 4 ani de la dată manufacturării, dar pentru proprietăţile lor aromate, în parfumerie, pot fi folosite chiar şi după 7 ani.
Uleiul de Patchouli produs în urmă cu 20 de ani este considerat preţios în parfumerie.
Condiţii de păstrare
Uleiurile esenţiale au structuri chimice extrem de complex şi diferite (chiar şi de la lot la lot), fiind volatile, solubile în lipide (grăsimi) şi inflamabile. Ele conţin molecule din diferite clase, cu diferite grade de stabilitate.
Expuse luminii, căldurii şi aerului, uleiurile esenţiale se degradează treptat şi îşi pierd proprietăţile terapeutice pe măsură ce îşi schimbă formula chimică. În urma degradării pot deveni sensibilizante.
Nu folosi uleiuri esenţiale în afara termenului de valabilitate!
Pentru a beneficia de uleiurile esenţiale cât mai mult timp este necesar să le păstrăm în sticle închise la culoare (cu capac ce nu permite copilului să deschidă recipientul), la frigider. Ideal este ca sticlele să fie cât mai pline, pentru că oxigenul din recipient generează oxidare.
Degradarea uleiurilor esenţiale
În mare parte uleiurile esenţiale conţin diferite clase de molecule cu structuri asemănătoare, iar datorită asemănărilor aceste componente generează reacţii chimice: oxidare, izomerizare, dehidrogenare, etc – promovate enzimatic sau chimic, reacţii ce se întâmplă în timpul aplicării pe piele sau chiar în recipientul ce conţine uleiul esenţial.
De la data manufacturării, compoziţia uleiului esenţial se schimbă treptat, iar condiţiile de păstrare joacă un rol major în menţinerea uleiurilor în parametrii necesari pentru a fi de folos în aromaterapie.
Expunerea la aer, căldură şi lumină determina schimbări în aranjarea moleculelor şi afectează ireversibil calitatea uleiului esenţial.
Auto oxidare – Oxigenul din aer afectează calitatea şi compoziţia fiecărui ulei esenţial. Anumite molecule nesaturate din uleiurile esenţiale formează o reacţie în lanţ cu oxigenul din atmosferă, iar această reacţie duce la schimbarea culorii, mirosului şi aspectului uleiului esențial. (Schimbările pot fi invizibile unui ochi neavizat).
Din momentul în care uleiul esenţial este extras din plante şi îmbuteliat în recipiente, intră în contact cu oxigenul din aer, iar procesul de oxidare începe şi nu se opreşte decât atunci când nu mai sunt molecule de oxigen care să cauzeze reacţii. Este practic imposibil a preveni procesul de oxidare, însă păstrarea în condiţii optime încetineşte mult oxidarea (la frigider, în sticle cât mai pline).
Mai mult decât atât, oxidarea poate genera hydroperoxide, un alergen potent, ce duce la hipersensibilizarea pielii şi mucoaselor, cauzând dermatită alergică de contact (Allergic Contact Dermatitis (ACD)).
Dermatita alergică de contact este o afecţiune severă, care nu poate fi vindecată. În prezent 3% din populaţia globului este afectată de aceast tip de eczemă şi ACD este o problema majoră cu impact asupra industriei cosmetice şi de parfumerie.
Foto oxidare – efectul radiaţiilor UV şi a luminii solare pot cauza foto oxidare, o reacţie care accelerează procesul de auto oxidare. Folosiţi doar sticle colorate pentru păstrarea uleiurilor esențiale și recipiente opace pentru amestecuri.
În unele cazuri, oxidarea poate să amplifice proprietățile terapeutice ale uleiului esențial. În cazul uleiului de Patchouli, cu cât este mai vechi cu atât este considerat mai eficient. Există studii incipiente în a demostra aceasta observație și o teorie care ar explica de ce este posibil ca oxidarea să îmbunătățească proprietătile uleiului esențial.
Amestecuri de uleiuri esenţiale
În cazul amestecurilor de uleiuri esenţiale nu există rapoarte GC. Durata maximă de valabilitate a acestora este dictată de termenul cel mai scurt de valabilitate din amestec însă există multe componente antioxidante în uleiurile cu termen mai lung de valabilitate ce pot încetini procesul de oxidare.
Exemplu: Un amestec ce conţine citrice (expiră în 1-2 ani) şi răşini (Frankincense şi Myrhh, expiră în 4 ani) va avea o durata de valabilitate de aproximativ 2 ani.
Uleiuri şi unturi vegetale – Baze transportoare (carrier)
Uleiurile şi unturile vegetale trec prin procesul de râncezire (îşi schimbă mirosul, culoarea, textura), iar termenul de valabilitate este diferit (3-24 luni), în funcţie de componentele conţinute de uleiul respectiv.
În general termenele de valabilitate înscrise pe aceste produse sunt corecte, iar râncezirea este un proces foarte uşor de observat. În afară de jojoba (care de fapt este o ceară), toate uleiurile* şi unturile vegetale trebuiesc păstrate în frigider.
*Excepţie: uleiul de Avocado, care în frigider poate face depuneri şi care în timp îşi schimbă culoarea din verde în maro, pe măsură ce râncezeşte. Se poate păstra în frigider dacă se doreşte, trebuie lăsat câteva minute la temperatura camerei înainte de a fi folosit.
Dacă se achiziţionează cantităţi mari, uleiurile vegetale şi unturile pot fi congelate.
Exemple de baze trasportoare vegetale folosite în aromaterapie: ulei de cocos, jojoba, avocado, palm kernel, măsline, unt de shea, cacao, Kombo, etc.
Hidrolate (ape florale)
Hidrolatele conţin concentraţii foarte mici de molecule aromate şi au termen de valabilitate de 6-12 luni – nu conţin conservanţi, iar apa este un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Trebuiesc păstrate în frigider, în recipiente opace sau închise la culoare.
Amestecuri de baze transportoare şi uleiuri esenţiale
În cazul amestecurilor (atunci când se aplică pe piele, uleiurile se diluează întotdeauna!!!) de ulei esenţial într-o bază transportoare, termenul de valabilitate este cel mai mic din amestecul respectiv.
Exemplu 1: Amestec între 30 ml ulei de sâmburi de struguri (3-6 luni) şi 6 picături de ulei esenţial Vetiver (4 ani) – termen de valabilitate al amestecului este 3-6 luni de la data obținerii uleiului de samburi de struguri.
Exemplu 2: Amestec între 30 ml ulei de cocos (2 ani) şi 6 picături de ulei esenţial Grapefruit White (1 an) – termen de valabilitate al amestecului este 1 an de la data obţinerii uleiului de Grapefruit White.
Cazuri speciale
Jojoba – nu râncezeşte. Amestecurile de uleiuri esenţiale cu ulei de jojoba au termenul de valabilitate al uleiurilor esenţiale din amestec (cel mai scurt dintre ele).
Aloe Vera – termen de valabilitate diferit, în general gelul de aloe vera conţine deja o cantitate necesară de acid ascorbic pentru conservare, iar după ce aloe vera se amestecă cu uleiuri esenţiale produsul astfel obţinut trebuie păstrat în frigider şi folosit în maxim 2 luni.
Apă distilată – spray-urile pe baza de apă se păstrează în frigider şi trebuie folosite în maxim 2 luni.
Creme, loţiuni, alte produse cosmetice – în cazul în care doriţi să folosiţi uleiurile esenţiale pentru ten sau corp, în baze de creme sau loţiuni vă recomand să aveţi cunoştinţe minime de chimie cosmetică ce permit obţinerea unor produse stabile, cu ajutorul conservanților.
Condiții de igienă pentru amestecuri
Pentru a menţine amestecurile în stare optimă este necesar a păstra condiţii stricte de igienă: se curăță blatul de lucru şi ustensilele folosite cu alcool, recipientele se sterilizează, se verifică dată de expirare a fiecărui ulei esenţial şi vegetal folosit, se pune etichetă pe produsul finit cu nume, ingrediente şi dată expirare.
Înainte de a folosi un ulei esenţial şi vegetal se aşteaptă câteva minute pentru ca acestea să aibă temperatura camerei, apoi se inspectează vizual şi olfactiv (miros rânced sau depuneri – pentru uleiul vegetal; miros diferit, ulei tulbure, depuneri – pentru uleiul esenţial).
Te invit să pășești alături de mine în aromaterapia holistică, lumea moleculelor aromate conținute de uleiurile esențiale. Călătoria noastră descoperă treptat un univers complex, în plan fizic și energetic, cu potențial în farmacologia din zilele noastre.
Citește te rog Ghidul introductiv în aromaterapie, conține toate informațiile necesare pentru a folosi uleiurile esențiale în siguranță. Scrie-mi dacă ai întrebări sau dorești să împărtășești experiența ta, comentariul tău va fi aprobat în cel mai scurt timp.
Apreciez efortul de a nu face recomandări fără a avea autoritate în domeniu.